Salam...
bermonolog seorang diri...
urmmmm...macam nak buat kek batik la...
diri sendiri teringin nak makan...
mungkin terkuat sangat monolog...
sampai my hubby terdengar...
Hubby: bie suke kek tue...bie makan kek tue...
(almaklumlah...hubby seorang yang tak makan sayur and buah-buahan kecuali cendawan, jagung and jambu sahaja...sahaja okey)
entah berapa kali dia ulang ayat itu...
okey la...
esok pon me seorang sahaja kat rumah...
me and hubby tak keje...
so..apa lagi..
boleh la me buat untuk En. sakit sorang nie...
korang tahu tak nak buat Kek Batik nie Macam mana???
simple jek..
pada yang tahu tue...
bagus la...
mana yang tak tahu tue...
nie resepi dia...
bermonolog seorang diri...
urmmmm...macam nak buat kek batik la...
diri sendiri teringin nak makan...
mungkin terkuat sangat monolog...
sampai my hubby terdengar...
Hubby: bie suke kek tue...bie makan kek tue...
(almaklumlah...hubby seorang yang tak makan sayur and buah-buahan kecuali cendawan, jagung and jambu sahaja...sahaja okey)
entah berapa kali dia ulang ayat itu...
okey la...
esok pon me seorang sahaja kat rumah...
me and hubby tak keje...
so..apa lagi..
boleh la me buat untuk En. sakit sorang nie...
korang tahu tak nak buat Kek Batik nie Macam mana???
simple jek..
pada yang tahu tue...
bagus la...
mana yang tak tahu tue...
nie resepi dia...
Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
- 1 bungkus (350g) biskut marie
- Setengah buku butter
- 2 biji telur
- 1 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn milo
- 1 cwn air
- 3/4 cwn gula
- ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
- patah2kan biskut
- dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
- masukkan butter,kacau sampai butter cair
- kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
- masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
Sumber: http://www.myresipi.com/top/detail/1688
4 comments:
haha tringt first time CK wat kek nie..
mase raye wat lak uh..dengn bangga p hidang..
smua org dok puji2..puji bermkna..
dorg kata leh tukr name kek uh.. "kek baling dinding" hahaha
surely sedapppppppppppp!! :D
kek batik my favourite !! :)
cik kartun: hahhahahha...same la...first time buat tak jd sgt pon...hihihihihi
Farra: mmg terbaik...hehheheh
Liza: my fav gak
Post a Comment